گلهای باقلا درشت و سفید که دارای لکه های سیاه و یا بنفش است . میوه آن که همان باقلا است دارای غلافی پوشیده از کرک بطول تقریبا 12 سانتیمتر است .در هر غلاف تعدادی دانه قرار درد . گل و شاخه گلدار ، میوه و تخم باقلا مصارف طبی دارند .
ترکیبات شیمیایی
در صد گرم دانه باقلا سبز و خام مواد زیر موجود است :
آب 72 گرم
پروتئین 8/4 گرم
مواد چرب 0/4 گرم
نشاسته 15/8 گرم
کلسیم 28 میلی گرم
فسفر 155 میلی گرم
آهن 2/2 میلی گرم
سدیم 40 میلی گرم
پتاسیم 470 میلی گرم
ویتامین آ 220 میلی گرم
ویتامین ب 1 0/3 میلی گرم
ویتامین ب 2 0/18 میلی گرم
ویتامین ب 3 1/5 میلی گرم
ویتامین ث 30 میلی گرم
ارسنیک 0/02 میلی گرم
ضمنا باقلا دارای ماده ای بنام فیتین Phytine می باشد که بسیار مغذی است و تقویت کننده بدن است . این ماده کلسیم بدن را تامین می کند باقلا غذای خوبی است برای دوران نقاهت .
خواص داروئی باقلا
باقلا از نظر طب قدیم ایران سرد و تر است و گل آن گرم می باشد
1)دم کرده گل باقلا ضد تشنج و ادرار آور است .
2)دم کرده گل باقلا سنگ کلیه را دفع می کند و برای قولنج های کلیوی مفید است.
3)جوشانده باقلا برای ورم مثانه مفید است.
4)جوشانده باقلا اثر خوبی در رفع رماتیسم درد .
5)از جوشانده باقلا برای درمان نقرس استفاده کنید.
7)باقلا را اگر با آب سرکه و آب بپزید و با پوست بخورید اسهال مزمن را درمان می کند.
8)برای رفع گرفتگی صدا در باقلا را با روغن بادام و قند مخلوط کنید و بخورید .
9) برای رفع کوفتگی و روم پستان ، در باقلا را با آب جو مخلوط کرده و با سرکه و نعناع بپزید و ضمادی را که بدست می آید روی ورم و کوفتگی قرار دهید .
10)ضماد در باقلا را با شنبلیله و عسل برای نرم کردن دمل و ورم بناگوش و زیر چشم مفید است.
11)جوشانده باقلا شکم روشهای مزمن را برطرف می کند.
12)ضماد باقلا جوش و کورک را می رساند و چرک را خارج می کند.
13)برای درمان تکرر ادرار از جوشانده ریشه باقلا استفاده کنید.
14)جوشانده سر شاخه های باقلا مستی مشروبات الکلی را برطرف می کند.
15)برای رفع التهاب و درد نوک انگشتان و ناخن باید یک مشت برگ باقلا را با نیم لیتر آب جوشانید و بگذارید کمی سرد شود و انگشتان خود را بمدت دو ساعت در آن قرار دهید تا برطرف شود.
16)نان خوشمزه بمقدر 2% در باقلا بآن اضافه کنید.
مضرات باقلا
باقلا در بعضی از اشخاص تولید نفخ و سنگینی سر و معده می کند برای جلوگیری از این عوارض باید ابتدا باقلا را پوست کنده و بجوشانید و آب آنرا دور بریزید . سپس بان مقدری آب اضافه کرده و بعد از پختن با روغن بادام و ادویه گرم مانند درچین و فلفل بخورید .
مصرف باقلای تازه ممکن است تولید مسمومیت و حساسیت شدید بکند که گاهی موجب مرگ می شود بنابراین باید در خوردن باقلای تازه و خام احتیاط کنید . معمولا اشخاصی که به باقلای تازه حساسیت دارند فاقد یک آنزیم مخصوص هستند.
باقلا در بارداری
سوال : آیا مصرف باقلا دربارداری مضر هست؟
پاسخ دکتر کتایون برجیس، جراح و متخصص زنان و زایمان و فلوشیپ نازایی:
بستگی به این دارد که شما آنزیم جی سیکس پی دی (G6PD) را دارید یا دچار کمبود این آنزیم هستید. کسانی که دچار کمبود این آنزیم هستند اگر با باقلا، آسپرین، بعضی آنتی بیوتیک ها و… تماس داشته باشند، ممکن است گلبول های قرمز خون شان لیز شده و در مراحل اولیه دچار بی حالی، سردرد و… شوند.
منبع: پایگاه پزشکان ایران
Original Article